Uporabljamo piškotke RINOPLASTIKA
Since 1987

Zmote o operaciji nosu

Operacija nosu ali rinoplastika je najpogostejši poseg v domači in svetovni lepotni kirurgiji. Za preobrazbo nosu se odločajo moški in ženske v različnih letih ter vsi z željo, da bodo s pomočjo lepotnega kirurga dobili pravilen nos. Mnogi se za poseg ne odločijo, ker menijo, da jih bo bolelo, spet drugi, da je operacija nosu nekaj nezahtevnega in mimogrede. Poglejmo pogoste zmote o rinoplastiki.

Operacija nosu boli

 

Ne drži. Operacija nosu je neboleč poseg, skrivnost zato pa je v protibolečinski terapiji. Nos je po posegu zelo občutljiv in bo seveda zabolel ob bolj grobem dotiku. Kot denimo, ko si zlomite prst, vas tudi ne boli v mavcu, toda, če bi se po zlomljenem prstu udarili, bi vas zelo zabolelo. Zato je nos po operaciji zaščiten z imobilizacijsko opornico iz posebnega mavca, ki daje oporo in varnost nosu pred zunanjimi dejavniki. Vendar pa po posegu nos ne bo bolel in okrevate brez, da bi morali jemati protibolečinske tablete.

Po operaciji nosu ni okrevanja

 

Ne drži. Operacija nosu je kirurški poseg, po katerem potrebuje nos čas okrevanja. Enako kot zlomljen prst, ki je po odstranjevanju mavca zelo ranljiv in občutljiv. Potrebuje svoj čas, da se okrepi in postane znova del roke. Čeprav nos za lepotno rinoplastiko lomimo zelo redko, pa je proces okrevanja enak.
Po posegu je zelo pomembno počivati, se ne premikati in se ne dotikati nosu. Prve tri dni je nos ranljiv za krvavitve, zato so nosnice zaščitene s tamponi, ki onemogočijo dihanje skozi nos. V primeru krvavitve mora plastični kirurg ali za to izkušena medicinska sestra zamenjati tampone, zato je smiselno, da pacient po posegu ostane v kliniki do odstranitve tamponov oziroma, da ima v primeru krvavitve z nosu možnost dostopa do kirurga v najkrajšem času (takoj).
Teden dni po posegu vam lepotni kirurg odstrani opornico, a to ni končno okrevanje. Poleg otekline in morebitnih modric, se bo nos celil in posledično oblikoval tri mesece, povsem zacelil pa po enem letu. Zato je zelo pomembno, da oseba, ki si je operirala nos to razume, upošteva in se izogiba kontaktnih športov (borilne veščine, morebitni siloviti udarci žoge). To je razlog zakaj se profesionalni boksarji in športniki borilnih veščin za rekonstrukcijo nosu (hrustanca) odločijo po karieri.  

Rezultat čez teden dni

 

Drži in ne drži. Ali kako je v praski? Kadar ima kirurg veliko operacij nosu, naredi tudi veliko kontrol in spremlja okrevanje pacientov. Pri tem dobi možnost opazovanja, primerjanja, razlikovanja. Izkaže se, da je nos zelo lep, ko snamemo opornico, to je sedem dni po operaciji nosu. Nato pa se lahko v naslednjih dneh njegov videz poslabša. Gre za oteklino in morate se zavedati, da nos okreva. Oteklina je naravna imobilizacija, pri kateri se okoli ranljivega tkiva nabere voda, ki ščiti tkivo in mu nudi zavetje za okrevanje. Enako se zgodi, ko se udarite, dobite modrico in oteklino. Če se bo nos še nekaj časa po snemanju opornice spreminjal je to normalno. Končen videz nosu oceni lepotni kirurg tri mesece po posegu, takrat je tudi jasno ali je pacient zadovoljen s preobrazbo nosu.
Ko govorimo o okrevanju, ki traja tri mesece, je potrebno dati nekaj pojasnil. Predvsem ne boste dva ali tri mesece po operaciji zatečeni, da ne boste mogli iz hiše. Dobro boste videti že slaba dva tedna po posegu. Ženske lahko uporabijo korektor ali puder, ki jim pomaga zakriti morebitne modrice. Okrevanje je odvisno tudi od tehnike (metode) posega ter od same uspešnosti operacije.

 

Operacija nosu je brez komplikacij

 

Če smo do sedaj pojasnili zmote, ki ne držijo, je izjava, da je operacija nosu poseg brez komplikacij in vselej uspešna, zelo zmotna. Po podatku svetovne plastične kirurgije je kar 40% pacientov z rezultatom operacije nezadovoljnih. Zato si pobliže poglejmo, kaj gre lahko pri korekciji nosu narobe. Krvavitev z nosu je prva možna po-operativna komplikacija, ki se zgodi zelo redko in še to prve tri dni po posegu. V primeru krvavitve se pacientu zamenjajo tamponi. Komplikacije, ki pa so za pacienta najbolj resne možne pa so, ko je rezultat operacije drugačen od pričakovanega, dogovorjenega. Gre za posledice kot so prekomerna korekcija nosu, širok nos, estetske deformacije vrha nosu, poškodba dihanja, ki se lahko zgodi tudi v primeru sicer uspešne rinoplastike.
Pacienti se pogosto odločijo za novo operacijo nosu ali sekundarno rinoplastiko, ki jo lahko naredijo leto dni po predhodnem posegu. Sekundarna operacija nosu je zelo zahteven poseg in je v nekaterih primerih niti ni možno narediti. Več https://www.rinoplastika.si/sekundarna-operacija-nosu.
 

Vsak lepotni kirurg naredi enak nos

 

Ne drži. Operacija nosu se naredi brez tehnologije ali programiranja. Odvisna je od predvidevanja in dejanj kirurga, od potez njegovih rok ter od njegovega znanja in čuta za obrazno estetiko. Tehnike in umetniška videnja pa sem med kirurgi razlikujejo. Lepotni kirurgi se tudi razlikujejo ali imajo poleg plastične kirurgije tudi specializirano znanje s področja otorinolaringologije. Slednje je nujno za septorinoplastike ali funkcijske korekcije nosu.

Zaupajte v kakovost in sigurnost

 

Operacija nosu je zahteven lepotni poseg, ki naj ga naredi usposobljen in uravnotežen kirurg. V Polikliniki dr. Tončić smo visoko specializirani za rinoplastike, imamo vodilne izkušnje, znanje ter frekvenco pri korekcijah nosu. Naše odlike nosijo pacienti, ki so največja potrditev, da delamo uspešno in predvsem brez komplikacij, kar smo dokazali z več tisoč nosovi in z vsakim novim, ki mu pomagamo do boljšega videza in/ali dihanja.