Uporabljamo piškotke RINOPLASTIKA
Since 1987

Lepotna operacija nosu mora biti dobra izkušnja

Če v tem trenutku razmišljate o lepotni operaciji nosu, vas napake na nosu verjetno motijo že dalj časa. Operacija nosu je rešitev za korekcijo anatomskim napak nosu, kot so velikost, širina, dolžina in so predvsem napake, ki so vidne navzven ter kot take vplivajo na splošen videz obraza. Operacija nosu je poseg, ki je med najpogosteje izvajanimi, v domači in tuji estetski in plastični kirurgiji. Poleg rezultatov, ki se jih pacienti veselijo, pa s posegi nastajajo komplikacije, ki so lahko tudi poslabšanje stanja in celo skazitev.

Vedno se sami odločite za kirurga (operaterja), ki bo naredil poseg, ampak odločitev je težka, predvsem zaradi tega, ker vas praktično vsak izvajalec tega medicinskega posega nagovarja s superlativi in vam tudi na pregledu ne da primernih pojasnil, ki so ključne v pojasnilni dolžnosti. Pojasnilna dolžnost je pacientova pravica, da za vsak estetski poseg izve vsa možna tveganja in verjetnosti, da se to tveganje pripeti ravno njemu.

Slika pove več kot 1000 besed, zato sami preverite na spodnjih fotografijah, kaj lahko naredi neprimerna rinoplastika. Ste prepričani, da se ne more zgoditi vam? Po podatkih www.estetika.si/rinoplastika je kar 60% pacientov po operaciji nosu nezadovoljnih z rezultatom posega. Kaj pa, ko so poškodbe nosu povzročene s posegom težje narave? Poleg tega, da ima pacient v takem primeru pravico do obravnave, se porodi vprašanje, kje bo pacient naredil revizijo, to je, kateri plastični kirurg je usposobljen za take primere.

Prva fotografija je neuspešna operacija nosu. Druga fotografija predstavlja videz po revizijski operaciji nosu. (vir: realself.com)

Prva fotografija je neuspešna operacija nosu. Druga fotografija predstavlja videz po revizijski operaciji nosu. (vir: realself.com)

Dr. Rajko Tončić, plastični kirurg in otorinolaringolog, je povedal, da je pri takih pacientih največkrat možno doseči le izboljšanje, ne pa tudi želene spremembe, ki bi jih lahko dosegli pri dobro narejeni prvi operaciji nosu.

Operacija nosu po težkih poškodbah ali res neprimerno narejenih posegih ima za posledico sesedanje nosu in tako poleg estetike vpliva na dihanje. Naredi se z nadomestnim tkivom, kar je znova tehnično zahtevno za kirurga, kakor tudi za pacienta samega. Vedno obstajajo biološka tveganja, da se nos ne bo primerno celil,  da bo nastala brazgotina, med vsakim posegom se tudi suši sluznica. Pri takih posegih je hitrost postopka pomembna, operater mora biti izkušen plastik in otorinolaringolog ali pa poseg delata kar dva specialista.

Operacija nosu mora biti pozitivna izkušnja. Vendar pot do rezultata ni nujno rožnata. Denimo, naredimo tehnično ustrezen poseg, pacient pa ima dalj časa oteklino, neenakomerne kostne strukture, čez nos težko diha. Vse to je proces celjenja, okrevanja. Tehnično nepravilno izvedena operacija pa se vidi praktično takoj, zato je pomembno, da je kirurg (operater) s pacientom odkrit in strokoven.

Realna pričakovanja

Oseba, ki se šele odloča za poseg, je v drugačnem pričakovanju, kot nezadovoljen uporabnik operacije nosu, ki gre na revizijo v strahu, ali bo po posegu izgledal še hujše. Tega ne smemo narediti pacientu. Njegova korist je na prvem mestu, kadar ocenimo, da sami v kliniki nismo zmožni narediti primernega posega, napotimo pacienta na rešitev k ortopedskemu plastičnemu kirurgu.

Komplikacije se v medicini dogajajo stalno. V plastični kirurgiji, ki streže ljudem s posegi za boljšo zunanjost in lepše življenje, se mora zasebna klinika zavedati, da naredi s posegi spremembe na stvarnem telesu, ki učinkujejo na celostno podobo in samozavest osebe.

Verjamemo, da je lahko plastična kirurgija dobra, ker to delamo sigurno na najvišji ravni oskrbe.

Poliklinika dr. Tončić opravlja veliko revizij nosov, kar pomeni, da poskušajo popraviti napake, ki jih je nekdo drug napravil. Medtem, ko se sami z revizijami zaradi lastnih napak ne srečujejo.

Operacija nosu (revizija), ki jo je opravil dr. Tončić (2. del fotografije). Po predhodni operaciji (1.del fotografije), ki je gospodu popolnoma uničila izgled in funkcionalnost nosu.

Operacija nosu (revizija), ki jo je opravil dr. Tončić (2. del fotografije). Po predhodni operaciji (1.del fotografije), ki je gospodu popolnoma uničila izgled in funkcionalnost nosu.

Vprašajte dr. Tončića

Na e-poštni naslov info@happymed.si lahko pošljete vprašanja glede estetske in tudi funkcionalne operacije nosu, izvedeli boste vse o revizijskem posegu (če ga morda potrebujete) in o tveganjih. Prav tako se lahko naročite na pregled, na katerem vam bo dr. Tončić ustrezno svetoval.

Lahko nam pošljete tudi fotografije (varovano skladno z ZVOP-) in tako izveste primerne rešitve za Vas.

Uporabite lahko tudi gumb KONTAKTIRAJ STROKOVNJAKA.