Uporabljamo piškotke RINOPLASTIKA
Since 1987

Je operacija nosu primerna tudi za najstnike?

Kot da ni že dovolj težko biti najstnik, je tudi odločitev za operacijo nosu, zelo težka za najstnike in njihove starše. Ne glede na to, ali ste najstnik, ki je nezadovoljen s svojim nosom ali starš, katerega najstnik želi opraviti operacijo nosu, je treba razmisliti o tem. Nenazadnje je to vseeno velika odločitev.

Kot starš je potrebno jasno in resno razmišljati o tem, zakaj vaš najstnik želi operacijo nosu. Estetsko nedovršen nos lahko negativno vpliva na njihovo duševno zdravje in odločitev za izboljšanje nosu lahko izboljša življenje na več načinov, kot si sploh lahko mislite. Najpomembnejši dejavniki, ki jih je treba upoštevati, so sreča in dobro počutje vašega otroka.

Obstaja veliko različnih razlogov zakaj je operacija nosu pravilna izbira tudi pri najstnikih. Kakor koli obrnete, nos je prva stvar, ki jo ljudje opazijo na obrazu. Razumevanje najpogostejših razlogov za operacijo nosu pa vam lahko pomaga pri tej pomembni odločitvi.

Operacija nosu iz estetskih razlogov

Samo zato, ker najstnik želi operacijo nosu iz estetskih razlogov, to ne pomeni, da njegovo željo ignorirate. Negativni občutki glede videza lahko prispevajo k resnim čustvenim težavam tako pri najstnikih kot tudi pri odraslih. Vse te težave pa lahko vodijo k nizki samozavesti, anksioznosti ali celo depresiji. Ti občutki pa lahko postanejo še resnejši, če se drugi norčujejo z obliko nosu vašega najstnika. Saj veste, otroci so lahko tudi zelo nesramni.

Najpogostejši razlogi za estetsko operacijo nosu pri najstnikih so sledeči:

  • Grbica na nosu
  • Poševen nos
  • Velikost nosu
  • Prevelike ali nesimetrične nosnice.

Funkcionalni razlogi

Čeprav nos lahko izgleda čudovito, morda ne deluje pravilno. Nepravilnosti v notranjosti nosu lahko povzročijo težave z dihanjem do te mere, da je dihanje težko, neprijetno in včasih celo nemogoče. Funkcionalna operacija nosu lahko te nepravilnosti odpravi in človeku zopet omogoči dihanje čez nos.

Zlomljen nos

Največkrat operacija nosu pri najstnikih pride v poštev, kadar je nos zlomljen.

Ne le, da je zlomljen nos boleč, lahko vam povzroča težave z dihanjem ali pa vam popolnoma spremeni izgled obraza. Ni si težko zlomiti nosu, dovolj je že neprevidna vožnja s kolesom ali igra košarke s prijatelji, nesreča nikoli ne počiva. Kadar pride do zlomljenega nosu, vam operacija lahko zopet omogoči normalen izgled in normalno dihanje, vendar je potrebno pravočasno ukrepanje, dlje kot čakate težje je nos povrniti v prvotno stanje.